Fødevaregodkendelse

I Danmark bruger man termen “fødevaregodkendt” til genstande, der kan tåle at komme i kontakt med fødevarer. I EU og USA (og dermed Mayco glasurer) benyttes generelt 2 forskellige termer, Food Safe og Dinnerware Safe. Der hersker en del forvirring omkring disse termer, og derfor beskrives de nedenfor:

“Food Safe”

Fødevaregodkendt er det samme som Food Safe og de allerfleste af Mayco’s glasurer er i denne kategori. Termen refererer til glasuren når den er brændt helt færdig. Det er indholdet af bly og cadmium i glasuren, der afgør om den er fødevaregodkendt.

“Dinnerware Safe”

Når glasuren er godkendt til at blive benyttet på spisestel (“dinnerware) indikerer det at den færdigbrændte overflade er fødevaregodkendt; dvs overfladen er holdbar og der er ingen tekstur hvori bakterier kan ophobes.

“Not Suitable for Dinnerware due to Surface Durability” vil der stå på glasurerne, når de ikke er egnede til spisestel selvom de er fødevaregodkendt. Dette skyldes ofte at glasurens overflade bliver påvirket af syreholdig mad/drikke.

“Not Suitable for Dinnerware due to Surface Characteristics” vil der stå på glasurerne, når de ikke er egnede til spisestel selvom de er fødevaregodkendt. Dette skyldes ofte at der kan være revner eller hulrum i glasurens overflade, hvor bakterier kan ophobes.

N.B. ridser fra bestik har ikke noget at gøre med “Dinnerware Safe”.

Jungle Gems: For at gøre forvirringen endnu større, så er der nogle helt specifikke forhold med Jungle gems. Ved lertøjstemperaturer, er der nemlig mange af disse glasurer, der ikke er “Dinnerware Safe” pga. revner og hulrum. Ved stentøjstemperaturer elimineres disse revner og hulrum oftest, og glasuren kan derfor blive “Dinnerware Safe”. Det er dog op til den enkelte forbruger at teste dette.

På Mayco’s hjemmeside kan du læse meget mere om fødevaresikkerhed: Klik her